Koemelkallergie & Lactose-intoleratie bij kinderen en volwassenen
Melk de witte motor of witte sloper?
Koemelkallergie & Lactose-intolerantie
Nederlanders en zuivel. We zijn er mee opgegroeid, we wisten niet beter dan dat melk goed voor ons zou zijn, ‘Melk de Witte Motor’ en “Melk goed voor elk” waren de bekende slogans. Maar is het wel zo? Is melk echt wel zo goed voor ons lichaam zoals men beweert? Dat het oh zo nodig zou zijn voor onze botten, vanwege de calcium die er in zou zitten? Tijdens mijn studies en vele boeken en wetenschappelijke artikelen die ik gelezen heb, weet ik nu wel beter dat dit absoluut niet het geval is. Ik leg je daarom graag uit in dit blog waarom.
Allereerst laat ik eens het verschil uitleggen tussen Lactose intolerantie en Koemelk allergie
Lactose intolerantie:
Lactose intolerantie is een totaal of gedeeltelijk gebrek aan lactase, het enzym dat lactose ( melksuiker) afbreekt tot galactose en glucose, enkelvoudige suikers die vervolgens door de darmwand kunnen worden opgenomen. Mensen met een gebrek aan dit enzym verdragen geen koemelk. Het lactose wordt bij hen niet afgebroken maar door bacteriën omgezet in gas en melkzuur. Dit zorgt voor maagdarmklachten, zoals winderigheid, diarree, buikpijn, overgeven enz.
De ernst van de symptomen bij lactose intolerantie is afhankelijk van de hoeveelheid melk of melkproducten die je consumeert. Mensen met een lactose intolerantie kunnen over het algemeen wel gefermenteerde melkproducten eten. Hierin is het melksuiker omgezet in melkzuur, denk aan yoghurt, kefir, karnemelk, kwark, zure room en boter. Maar dan wel echt de ambachtelijke/ biologische producten, want de moderne (supermarkt) productieprocessen missen toch vaak het fermentatie proces zoals het bedoeld is.
Koemelkallergie
Koemelk is een allergie voor 1 of meer proteïnen in melk, meestal het eiwit caseïne. Deze allergische reactie kan een tal van klachten veroorzaken!
- Maagdarmklachten: diarree, constipatie, buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, overgeven, reflux, koliek, darmontsteking
- Luchtwegen: piepende ademhaling, astma, sinusitis ( neusbijholteontsteking), loopneus, verstopte neus, gezwollen amandelen, terugkerende bronchitis
- Huidklachten: uitslag, netelroos (galbulten), eczeem, dermatitis, aften
- Pijn en ontstekingsreacties: oorpijn en oorontstekingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en keelontsteking, gewrichtspijn
- Ogen: gezwollen ogen, jeukende ogen, waterige ogen, donkere randen onder de ogen.
- Psychische symptomen: ADHD, huilbaby’s, geïrriteerdheid, concentratiestoornissen, leerproblemen, hersenmist, paniek en/of angst stoornissen, dwangmatig gedrag, depressie
- Slaapstoornissen
Zo, dat is niet niks toch? Hoe kan dit dan?
Caseïne bevat een bepaald aminozuur, genaamd Histidine. Dit is de voorloper van histamine. Histamine is een onderdeel van het immuunsysteem. Bij een teveel aan histamine ( dus in dit geval caseïne uit melk) kan het zich uiten in allerlei klachten zoals prikkelbare darm, migraine, rusteloosheid en hyperactiviteit uitlokken. Ook wordt caseïne afgebroken om casomorfine te creëren. Deze kunnen zich hechten aan de opiaatreceptoren in de hersenen. Zoals de naam al suggereert zijn casomorfines van caseïne afgeleide morfineachtige verbindingen. Vandaar ook vaak die ‘drang/verslaving’ aan kaas.
De ernst van de klachten die bij koemelkallergie voorkomt, is niet afhankelijk van de hoeveelheid melk die je consumeert. Een klein beetje is al voldoende om ernstige symptomen te veroorzaken. Koemelkallergie gaat meestal samen met andere vormen van allergie zoals hooikoorts, huisstofmijt, schimmels en glutenallergie.
Koemelk is voor kalfjes, niet voor mensen. Zelfs volwassen koeien drinken geen melk
Verse, rauwe melk van de koe die de hele dag in de wei gras graast en een natuurlijk levens-en voortplantingsritme heeft, kan in noodsituaties als voedsel dienen voor ons. Maar even serieus, waar zijn deze koeien nog te vinden? En denk je echt dat de melk die je in de supermarkt koopt van deze koeien afkomstig zijn?
De vee-en melkhandel zijn industriële bedrijven geworden en moeten zoveel mogelijk winst opleveren. De melkkoeien staan in de stallen zo dicht op elkaar met van die hekken er tussen en die vreselijke gele plastic dingen in hun oor. Ze kunnen niet zitten, liggen en moeten de hele dag maar staan. Zie je het zelf al voor je hoe je dit doet, dag in dag uit?? De kalfjes van melkkoeien worden na dag 1 al bij hun moeder weggehaald en gevoed met melkvervangers, zodat de melk van de moeder verkocht kan worden. Vrouwelijke kalfjes worden kunstmatig bevrucht als ze iets ouders dan een jaar zijn. Na de geboorte van het kalfje ( dat dus wordt weggehaald) geven ze tien maanden melk en worden dan weer opnieuw bevrucht. In de natuur produceren koeien net genoeg melk om hun jong te voeren, ongeveer 8 liter per dag. Met behulp van genetische manipulatie en het gebruik van hormonen, worden de “melkkoeien” gedwongen om gemiddeld 27 liter (!!) melk per dag te geven. Ze krijgen in plaats van gras, waar koeien dol op zijn en ook het voedsel is waar ze zich mee moeten voeden, granen, mais, soja en dierlijk afval. Om ziekte en ontstoken uiers te voorkomen en te genezen krijgen ze o.a. antibiotica. In de natuur wordt een koe ongeveer 20 jaar en geeft ze acht of negen jaar melk. De “melkkoeien’’ leven een leven vol stress en worden vaak daardoor ziek of krijgen voortplantingsproblemen. Tegen de tijd dat de “melkkoe” 4 of 5 jaar is, zijn ze waardeloos voor de zuivelindustrie geworden en gaan ze naar de slachterij. De onnatuurlijke voeding, de stress, de antibiotica en wellicht nog andere medicijnen komen allemaal in onze melk terecht.
Maar het is toch een bron van Calcium?
Dit is denk ik de grootste misleidende melkpropaganda. Calcium in melk is namelijk gebonden aan het melkeiwit caseïne. Caseïne stolt de maag en vormt een taaie, moeilijk te verteren massa, die wel geschikt is voor het 4 (!) magen spijsverteringsstelsel van de koe ( het kalfje ) maar niet voor ons, aangezien wij er maar 1 hebben natuurlijk. Deze dikke kleverige brij vormt een enorme belasting voor ons lichaam, want voor het afbreken ervan is veel energie nodig. Een deel van de taaie massa blijft aan de darmwand vastkleven en verhindert de absorptie van calcium en andere voedingsstoffen. Melk bevat ook veel fosfor, dat bindt met calcium en wordt vervolgens als calciumfosfaat via de nieren uitgescheden. Dit geeft aanleiding tot de vorming van nierstenen!
Bovendien bevat koemelk veel eiwitten, die de opname en bewerking van calcium juist moeilijk maakt. Melkproducten hebben een zuurvormend effect, waardoor de mineralen, zoals calcium, uit de botten wordt gehaald als buffer. Met als gevolg osteoporose, oftewel botontkalking. Dus het is helemaal niet goed voor de botten, het wekt juist botontkalking op. Nederland is 1 van de meeste aantoonbare landen die met Osteoporose te kampen hebben in vergelijking met andere landen. En laten wij nou kaaskoppen genoemd worden. Snap je de link??
Voor baby’s is moedermelk nog altijd met stip op 1 de beste melk. Maar natuurlijk zijn er vrouwen die geen moedermelk kunnen geven om wat voor reden dan ook. Mijn advies is dan ook echt met KLEM, geen melk te geven op basis van de koe. Waarom niet, lijkt me nu wel duidelijk na bovenstaand verhaal. Eczeem, overmatig krampen, huilbaby’s, oorontstekingen zijn echt de meest voorkomende klachten bij een baby die gevoed wordt door koemelk flesvoeding. Been there done that with my 2 boys. Oh men, wat had ik dit allemaal graag willen weten destijds, dat had mij en vooral hun, heel veel ellende bespaard gebleven! Het kwartje viel bij mij bij onze jongste zoon, deze had zoveel klachten, dat ik mij volledig in koemelk flesvoeding verdiepte. Ik stapte daarom destijds over naar flesvoeding op basis van Geit. Geitenmelk is lichter verteerbaar en wekt minder reacties op dan koemelk. Wel bevat het lactose, en daardoor werden de klachten bij onze jongste wel wat minder maar het was geen walhalla. Ik ben daardoor gestopt met flesvoeding toen hij een jaar werd. In principe is dit voldoende qua melk voor je baby.
Plantaardige melken zijn absoluut geen vervanging voor flesvoeding voor kleine baby’s.
Ik krijg ook vaak de vraag van ouders wat dan als vervanging geven voor melk? Het antwoord is eigenlijk heel simpel, geef je kindje gewoon water of een lekker gezond kruidentheetje. Waarom “moet” het een vervanging hebben van melk? Mijn kinderen hebben nog nooit iets anders gedronken dan water, thee of met mate een appelsap bij speciale gelegenheden.
Als je pap maakt, ja, dan snap ik dat je een vervanging wilt hebben. Dan adviseer ik altijd, wissel af met amandelmelk, rijstmelk of kokosmelk. Soja ben ik geen fan van gezien deze genetisch gemanipuleerd is met alle nadelige gevolgen van dien. Denk aan schildklierstoornissen, vruchtbaarheidsstoornissen. Ook bevat het net als gluten en koemelk exorfines, of te wel de morfine achtige stoffen. Wil je echt niet voor je kindje toch? Het schrappen van melkproducten kan lang duren voordat er een positief effect merkbaar is. Dus denk niet na 14 dagen of een maand, ik merk geen verschil. Nee, het kan wel 7 tot 9 maanden duren voordat je een merkbaar verschil voelt, maar het kan tot 2 jaar duren voordat het maximale resultaat is bereikt!
Dus melk voor elk? Think again, melk is voor kalfjes, niet voor mensen.


Debbie de Jong
Debbie de Jong is fertiliteitscoach, zwangerschapscoach, kindervoedingscoach, Trainer Hormoonfactor, Detox coach en moeder van twee boys. Haar focus ligt op het begeleiden van vrouwen om de vruchtbaarheid te vergroten, gezond de zwangerschap door te komen, en een gezonde lifestyle te creëren voor kinderen.